Νόθοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από το «Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης»



Από τις αρχαιρεσίες του «Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», που έλαβαν χώρα την 11/11/2018 στην Θεσσαλονίκη, εξελέγησαν –σύμφωνα με το από ιδία ημερομηνία Πρακτικό Αρχαιρεσιών- 11 τακτικοί αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα ως τακτικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης του Γεωργίου, 2) Δημήτριος Σιαμπάνης του Αγγέλου, 3) Δημήτριος Τσερμενίδης του Στυλιανού, 4) Παναγιώτης Παγώνης του Ευαγγέλου, 5) Αναστάσιος Αραμπατζής του Αστέριου, 6) Σιδέρης Κωνσταντινίδης του Τριαντάφυλλου, 7) Λεωνίδας Στολτίδης του Δημητρίου, 8) Δημήτριος Μπρούσας του Κωνσταντίνου, 9) Βασίλειος Ζωγραφίδης του Μιχαήλ, 10) Κωνσταντία Ταχταλίδου του Ανδρέα, 11) Γεώργιος Γουγούλης του Ευαγγέλου.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Νόμου αλλά και του καταστατικού της Γ.Σ.Ε.Ε., ο αριθμός των αντιπροσώπων που εκλέγει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των σωματείων – μελών του που συμμετείχαν ΣΥΝΝΟΜΑ στις αρχαιρεσίες αυτού, τηρώντας τις διατάξεις του Νόμου, είναι όχι έντεκα (11), αλλά δέκα (10). Συγκεκριμένα:

Α] Στην δύναμη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανήκει μεταξύ άλλων και το πρωτοβάθμιο σωματείο με την επωνυμία: «Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής». Το συγκεκριμένο σωματείο πραγματοποίησε την ημεροχρονολογία της 20/6/2017, αρχαιρεσίες για την εκλογή –μεταξύ άλλων- και αντιπροσώπων για το Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το από 11/11/2018 πρακτικό αρχαιρεσιών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο πρωτοβάθμιο σωματείο («Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής»), μολονότι έχει στην δύναμή του –όπως το ίδιο δηλώνει- 120 ταμειακά εντάξει μέλη, εμφανίζει 370 ψηφίσαντες για αντιπροσώπους στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Από το γεγονός αυτό, προκύπτει άνευ άλλου τινός ότι οι αρχαιρεσίες που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο σωματείο για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, είναι απολύτως άκυρες καθώς αντιβαίνουν στις κείμενες διατάξεις του Νόμου 1264/1982, που επιτρέπει την συμμετοχή στις αρχαιρεσίες μόνο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Εάν λοιπόν, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είχε ενεργήσει σύμφωνα με τον Νόμο, θα έπρεπε να μην επιτρέψει την συμμετοχή των αντιπροσώπων του ανωτέρω αναφερόμενου πρωτοβάθμιου σωματείου («Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής»), στο Συνέδριό του για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ, όπως επίσης θα έπρεπε να μην συμπεριλάβει στα συνολικά ψηφίσαντα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών του –από τον συνολικό αριθμό των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ- τους 370 φερόμενους ψηφίσαντες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Β] Περαιτέρω, στην δύναμη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανήκει και το πρωτοβάθμιο σωματείο με την επωνυμία: «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκης».

Το συγκεκριμένο σωματείο, με σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, είχε αποφασίσει την εκπροσώπησή του στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (ΓΣΕΕ) μέσω της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών».

Πράγματι, δυνάμει της ως άνω απόφασής του, το εν λόγω πρωτοβάθμιο σωματείο πραγματοποίησε, την ημεροχρονολογία της 5/10/2015, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη –μεταξύ άλλων- και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ως άνω δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών), στις οποίες αρχαιρεσίες συμμετείχαν και ψήφισαν 185 μέλη του συγκεκριμένου σωματείου.  Οι δε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ως άνω πρωτοβάθμιου σωματείου, συμμετείχαν κανονικά στο Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, που έλαβε χώρα την 29/9/2018 και βεβαίως συμμετείχαν και στην λήψη όλων εν γένει των αποφάσεών του, μεταξύ των οποίων και η εκλογή αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ.

Ενώ λοιπόν το ως άνω σωματείο (Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκης), είχε ήδη εκλέξει αντιπροσώπους για την ΓΣΕΕ μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, την ημεροχρονολογία της 8/10/2018 πραγματοποίησε εκ νέου αρχαιρεσίες. Ωστόσο, στις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες, στις οποίες συμμετείχαν και ψήφισαν 223 μέλη του ως άνω πρωτοβάθμιου σωματείου, το τελευταίο αποφάσισε την εκπροσώπησή του στην ΓΣΕΕ μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προς το σκοπό αυτό, εξέλεξε –μεταξύ άλλων- και αντιπροσώπους για το ως άνω εργατοϋπαλληλικό κέντρο, οι οποίοι συμμετείχαν κανονικά στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα την 11/11/2018 και βεβαίως συμμετείχαν στην λήψη όλων εν γένει των αποφάσεων του Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων και για την εκλογή αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ.

Εκ των ανωτέρω αναφερόμενων λοιπόν, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πρωτοβάθμιο σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκης», αντιπροσωπεύεται στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (Γ.Σ.Ε.Ε.), τόσο μέσω της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών», όσο και μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα την διάταξη του άρθρου 10 παρ. 2 του Νόμου 1264/1982.

Ειδικότερα, στην ως άνω αναφερόμενη διάταξη του Νόμου 1264/1982 (άρθρο 10 παρ. 2), ορίζεται ότι: «...2. α) Κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση συμμετέχει με τους αντιπροσώπους της στην εκλογή των οργάνων της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου που ανήκει και εφόσον έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τα καταστατικά τους. β) Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιπροσωπεύονται στην τριτοβάθμια δια μέσου μιας μόνο δευτεροβάθμιας οργάνωσης. Η Γενική Συνέλευση των μελών κάθε Πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης αποφασίζει αν η αντιπροσώπευσή της στην τριτοβάθμια θα γίνει δια μέσου του Εργατικού Κέντρου ή δια μέσου της ομοσπονδίας, που τυχόν ανήκει. Για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αρκεί η σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών και η σχετική μυστική ψηφοφορία γίνεται στην ίδια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και αμέσως μετά την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, για την εκλογή αντιπροσώπων. Την απόφαση αυτή και πίνακα των αντιπροσώπων ανακοινώνει με έγγραφό του ο Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής και στις δύο δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που τυχόν μετέχει η οργάνωση, καθώς επίσης στην αντίστοιχη τριτοβάθμια. Ταυτόχρονα στις ίδιες υπερκείμενες οργανώσεις αποστέλλει ο δικαστικός αντιπρόσωπος αντίγραφο του μητρώου, που αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν.Δ. 4361/1964, με τα πρόσθετα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 3 παρ. 1 εδάφια του παρόντος νόμου. Η παραπάνω δέσμευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης ισχύει για όλο το χρόνο της θητείας των αντιπροσώπων που ψήφισαν οι αντιπρόσωποί της στη δευτεροβάθμια οργάνωση που επέλεξε…». Ο περιορισμός μάλιστα που εισάγει η συγκεκριμένη διάταξη –αντιπροσώπευση των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε τριτοβάθμιες διαμέσου μίας μόνο δευτεροβάθμιας οργάνωσης, είτε Ομοσπονδίας, είτε Εργατικού Κέντρου-, αποσκοπεί στην μη νόθευση του αποτελέσματος δια της πολλαπλής συμμετοχής –όπως αδιαμφισβήτητα ισχύει εν προκειμένω- (ίδετε σχετικά: Συνδικαλιστικό και Σωματειακό Δίκαιο, Λευτέρη Σπ. Σεραφείμ, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 12η έκδοση, σελίδες 460-461). Η κατά παράβαση του περιορισμού αυτού –επιλογή μίας μόνο οργάνωσης για αντιπροσώπευση στην τριτοβάθμια οργάνωση- συμμετοχή σε ψηφοφορία, καθιστά άκυρη την εκλογή.

Επομένως και δεδομένου ότι η ως άνω αναφερόμενη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είχε ήδη επιλέξει την αντιπροσώπευσή της στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (Γ.Σ.Ε.Ε.) μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, είχε εκλέξει αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ως άνω Ομοσπονδίας και συμμετείχε κανονικά μέσω των αντιπροσώπων της αυτών στο Συνέδριο της ως άνω αναφερόμενης Ομοσπονδίας και στην λήψη όλων εν γένει των αποφάσεών της –μεταξύ των οποίων και η εκλογή αντιπροσώπων της ως άνω Ομοσπονδίας για την ΓΣΕΕ-. Η αντιπροσώπευσή της ως άνω πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην ΓΣΕΕ ΚΑΙ μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι απολύτως άκυρη και προκαλεί νόθευση και αλλοίωση της σύνθεσης αλλά και όλων εν γένει των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε.

Εάν λοιπόν, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είχε ενεργήσει σύμφωνα με τον Νόμο, θα έπρεπε να απαγορεύσει την συμμετοχή των αντιπροσώπων του ανωτέρω αναφερόμενου πρωτοβάθμιου σωματείου («Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκης»), στο Συνέδριό του για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ, όπως επίσης θα έπρεπε να μην συμπεριλάβει στα συνολικά ψηφίσαντα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών του –από τον συνολικό αριθμό των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ- τους 223 φερόμενους ψηφίσαντες του εν λόγω πρωτοβάθμιου Σωματείου.

Γ] Εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα ως άνω πρωτοβάθμια σωματεία (Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Θεσσαλονίκης) και οι εκλεγέντες από αυτά αντιπρόσωποι, παρανόμως έγινα δεκτά στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παρανόμως συμμετείχαν στην λήψη όλων εν γένει των αποφάσεών του –μεταξύ των οποίων και η εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε.- και παρανόμως τα μέλη που φέρονται να ψήφισαν σε αυτά (πρωτοβάθμια σωματεία) -370 και 223 αντίστοιχα- συνυπολογίσθηκαν στα συνολικά ψηφίσαντα μέλη, με βάση τον συνολικό αριθμό των οποίων και κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό της Γ.Σ.Ε.Ε., καθορίζεται ο αριθμός των αντιπροσώπων που εκλέγονται από την υποκείμενη οργάνωση (εν προκειμένω το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) για την ΓΣΕΕ.

Η παράνομη συμμετοχή των 8 αντιπροσώπων (5 και 3 αντίστοιχα) των ως άνω αναφερόμενων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλοιώνει σαφώς τον συσχετισμό δυνάμεων κατά την εκλογική διαδικασία και νοθεύει το εκλογικό αποτέλεσμα και ως προς την εκλογή αντιπροσώπων από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην ΓΣΣΕ και κατ’ επέκταση νοθεύει εκ προοιμίου και την σύνθεση αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα του Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εάν τα ανωτέρω, παρανόμως συμμετέχοντα στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρωτοβάθμια σωματεία δεν είχαν γίνει δεκτά, τότε ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων που εκπροσωπούνται μέσω του συγκεκριμένου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην ΓΣΕΕ θα ήταν (10.849 – 370 – 223) 10.256, οπότε και με βάση το καταστατικό της Γ.Σ.Ε.Ε., θα εκλέγονταν 10 αντιπρόσωποι για το Συνέδριό της και όχι 11.

Με βάση δε, τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και τις ψήφους που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος της κάθε συνδικαλιστικής παράταξης –όπως τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στο από 11/11/2018 Πρακτικό Αρχαιρεσιών του εν λόγω εργατοϋπαλληλικού Κέντρου- κάθε μία από αυτές (συνδικαλιστικές παρατάξεις) θα έπρεπε να εκλέξει τους παρακάτω αντιπροσώπους:

·        ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: 77 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        ΔΑΚΕ: 30 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:  18 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: 20 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        ΕΝΟΤΗΤΑ: 3 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        META: 3 έγκυρα ψηφοδέλτια
·        ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ: 1 έγκυρο ψηφοδέλτιο

Εκλογικό μέτρο= 15 (152 έγκυρα ψηφοδέλτια : 10 αριθμός αντιπροσώπων)
ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: 5 έδρες από την α΄ κατανομή
ΔΑΚΕ:  2 έδρες από την πρώτη κατανομή
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1 έδρα από την α΄ κατανομή
Ε.Α.Κ.:  1 έδρα από την α΄ κατανομή και 1 έδρα από την γ΄ κατανομή. Σύνολο: 2 έδρες

Εάν λοιπόν δεν είχαν λάβει χώρα οι ανωτέρω αναφερόμενες παρανομίες, τότε από το Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα εκλέγονταν 10 συνολικά αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αντί για 11 και συγκεκριμένα θα εκλεγόταν ένας λιγότερος αντιπρόσωπος από την συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και συγκεκριμένα δεν θα εκλεγόταν ως αντιπρόσωπος ο Σιδέρης Κωσταντινίδης του Τριαντάφυλλου.

Επομένως, η συμμετοχή του ως άνω παρανόμως εκλεγμένου αντιπροσώπου (Σιδέρη Κωνσταντινίδη) του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., αλλοιώνει την σύνθεση του Συνεδρίου και όλες εν γένει τις αποφάσεις του -συμπεριλαμβανομένων βεβαίως κι αυτών περί ανάδειξης νέων οργάνων Διοίκησης και Ελέγχου της Γ.Σ.Ε.Ε.- και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος αντιπρόσωπος θα πρέπει να αποκλεισθεί από το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., ως παρανόμως εκλεγείς.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.