Νόθοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία» (Π.Ν.Ο.)



       
Από τις αρχαιρεσίες της δευτεροβάθμιας ναυτεργατικής οργάνωσης με την επωνυμία: «Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία» (Π.Ν.Ο.), που έλαβαν χώρα την 18/12/2018 στον Πειραιά, εξελέγησαν –σύμφωνα με το από ιδία ημερομηνία Πρακτικό Αρχαιρεσιών- 5 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί  αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα ως τακτικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Ιωάννης Χάλας, 2) Εμμανουήλ Τσικαλάκης, 3) Ελευθέριος Σαριδάκης, 4) Νικόλαος Μούγιος και 5) Ιωάννης Ριζεάκος και ως αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Εμμανουήλ Πατρώνης, 2) Αντώνιος Μαρινάκης, 3) Χρήστος Κώστος και 4) Βασίλειος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο η συμμετοχή των πιο πάνω αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. αντίκειται στις διατάξεις του νόμου, αλλά και του καταστατικού της Γ.Σ.Ε.Ε. Ειδικότερα:

Α] Τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της εν λόγω Ομοσπονδίας δεν εκλέγουν αντιπροσώπους για την υπερκείμενη προς αυτούς Οργάνωση (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής  (Νόμος 1264/1982 και άρθρο 56 του Νόμου 2224/1994), αλλά η υπερκείμενη οργάνωση (Π.Ν.Ο.) επιβάλλει σε αυτές ανώτατο όριο (πλαφόν) στον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγουν για την Π.Ν.Ο., κατά παράβαση του Νόμου 1264/1982, αλλά και του άρθρου 56 του Νόμου 2224/1994.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1 του Νόμου 1264/1982: «1. Με την επιφύλαξη της ισχύος των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν κυρωθεί, ο νόμος αυτός κατοχυρώνει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ρυθμίζει την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους....  2. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος αυτός: α) Για τις δημοσιογραφικές οργανώσεις,  εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 12, 14, 15, 19, 20 με εξαίρεση το εδάφιο γ` της παραγράφου 1 21, 22, 23 και 26, β) Για τις ναυτεργατικές οργανώσεις. Γι αυτές, μέχρις ότου ψηφιστεί και δημοσιευτεί ειδικός νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού επαγγελματικές οργανώσεις που συνιστώνται με νόμο ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου....».

Ακολούθως, δημοσιεύθηκε ο Νόμος 2264/1994, στο άρθρο 56 του οποίου ορίζεται ότι: «1. Η εκλογή των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών οργανώσεων και των αναπληρωτών τους, στα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων, η εκλογή των συνέδρων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδος και η εκλογή των τελευταίων γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. 2. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κατανέμεται μεταξύ των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται. Το πηλίκον αυτής της διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός εκλέγει τόσους αντιπροσώπους όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στο αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε. 3. Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο εκλέγεται αντιπρόσωπος, εφόσον ήταν υποψήφιος για τη θέση αυτή. 4. Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από αυτούς που του ανήκουν, εκλέγει τόσους μόνο, όσοι είναι οι υποψήφιοι του. 5. Ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, κατανέμεται από μια θέση στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν εκλέξει έναν αντιπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο. 6. Ο αριθμός των αντιπροσώπων, που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου κατανέμεται μεταξύ των συνδυασμών, που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, από έναν αντιπρόσωπο. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση. 7. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας, λόγω ναυτολογήσεως των κατά τα ανωτέρω εκλεχθέντων αντιπροσώπων και των αναπληρωτών τους να συμμετέχουν στα Συνέδρια, ορίζονται εκπρόσωποί τους από το Διοικητικό Συμβούλιο ή τις διοικήσεις, κατά σειρά σταυρών προτίμησης του ίδιου ψηφοδελτίου και, αν το ψηφοδέλτιο έχει εξαντληθεί, πρόσωπο προτεινόμενο από το συνδυασμό. 8. Οι ναυτεργατικές οργανώσεις υποχρεούνται με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων ή των Διοικήσεών τους να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου..».
Παρά λοιπόν τις ως άνω αναγκαστικού δικαίου διατάξεις των Νόμων, στο καταστατικό της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (άρθρο 8, σελ. 5 του καταστατικού) ορίζεται ότι: «....Προς τούτο εκάστη Οργάνωσις ανήκουσα εις την δύναμιν της Π.Ν.Ο. εκλέγει τους αντιπροσώπους της δια το Συνέδριον, οι οποίοι έχουν γνώμην και  ψήφον εν αυτώ βάσει της ακολούθου αναλογίας των ψηφισάντων εκ των εκπληρωσάντων τας υποχρεώσεις των μελών αυτών. Ανά (100) εκατόν μέλη εκ των οικονομικώς εν τάξει μελών (I) εις αντιπρόσωπος, εν περιπτώσει δε κλάσματος εφ΄ όσον τούτο είναι άνω των (50) πεντήκοντα ψήφον θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν ως ακέραιος αριθμός (100) εκατό δια την εκλογήν ενός αντιπροσώπου. Πάντος ουδεμία εκ των Οργανώσεων της δυνάμεως της Π.Ν.Ο. δικαιούται να αποστείλη εις το Συνέδριον αριθμόν αντιπροσώπων μεγαλύτερον του αναλογούντος εις το 1/10 (εν δέκατον) της δυνάμεως του όλου αριθμού των ψήφων του Συνεδρίου...» 

Συμπερασματικά λοιπόν, μολονότι για τις αρχαιρεσίες των ναυτεργατικών οργανώσεων ορίζεται εκ του νόμου και μάλιστα με διάταξη αναγκαστικής ισχύος ως υποχρεωτικό εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής -όπως ισχύει αντίστοιχα και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Νόμου 1264/1982 (άρθρο 12 του Νόμου αυτού)-, αυτό ΔΕΝ εφαρμόζεται εν προκειμένω από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.) για την εκλογή αντιπροσώπων σε αυτήν (Π.Ν.Ο.) από τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της, αφού –σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο άρθρο του καταστατικού της Π.Ν.Ο.- τίθεται ανώτατο όριο στον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγει το κάθε σωματείο στην υπερκείμενη ναυτεργατική οργάνωση (Π.Ν.Ο.), όπως ο ανώτατος αυτός αριθμός καθορίζεται από την ως άνω διάταξη του καταστατικού της.

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με την παγιωμένη στην θεωρία και στην νομολογία ερμηνεία των διατάξεων που αφορούν στην σύσταση και στην εν γένει λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων «... σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις στο καταστατικό είναι ή έγιναν αντίθετες σε κανόνες αναγκαστικού δικαίου ή στα χρηστά ήθη ή στην δημόσια τάξη, αυτές δεν υπερισχύουν επειδή λόγω αβλεψίας έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, γιατί το δικαστήριο περιορίζεται στον έλεγχο της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας. Η λήψη της σχετικής απόφασης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έγκυρη, όταν αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, οι οποίες την καθιστούν απόλυτα άκυρη. Επομένως θα πρέπει να ερευνάται πάντοτε η νομιμότητα της ρύθμισης. Οι αποφάσεις αυτές που λαμβάνονται, ενώ είναι αντίθετες, κατά το περιεχόμενο, σε αναγκαστικού δικαίου διάταξη, είναι απόλυτα άκυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα (Εφ.Θρ. 117/99, ΝοΒ 47.1304)...» (ίδετε σχετικά: Συνδικαλιστικό και Σωματειακό Δίκαιο, Λευτέρη Σπ. Σεραφείμ, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 12η έκδοση, σελ. 129)

Εν προκειμένω, από το από 18/12/2018 Πρακτικό Αρχαιρεσιών της Π.Ν.Ο., φαίνεται ότι αυτή αριθμεί στην δύναμή της εννέα (9) πρωτοβάθμια σωματεία που εκπροσωπούνται μέσω αυτής στην Γ.Σ.Ε.Ε., μεταξύ των οποίων είναι και το σωματείο «Π.Ε. Πλοιάρχων Ε.Ν.». Το εν λόγω σωματείο με βάση τον αριθμό των εμφανιζόμενων ως ψηφισάντων σε αυτό μελών του (2.725) και κατ΄ εφαρμογή της απλής αναλογικής, θα έπρεπε κανονικά να εκλέξει 27 αντιπροσώπους για την υπερκείμενη οργάνωση Π.Ν.Ο. Ωστόσο, λόγω του ανώτατου ορίου (πλαφόν), που επιβάλλει η Π.Ν.Ο. στον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγει γι΄ αυτήν κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο – μέλος της, το πιο σωματείο εξέλεξε 10 αντιπροσώπους (ανώτατο όριο), γεγονός που συνιστά αδιαμφισβήτητη αλλοίωση της σύνθεσης και όλων εν γένει των αποφάσεων του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), που έλαβε χώρα την 18/12/2018, μεταξύ των οποίων βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών αυτής για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Γ.Σ.Ε.Ε. Εάν δηλαδή, είχαν πράγματι εφαρμοστεί οι ανωτέρω μνημονευόμενες διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, τότε στο Συνέδριο της Π.Ν.Ο –με βάση πάντα τον φερόμενο αριθμό ψηφισάντων μελών- θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής 55 αντιπρόσωποι από τα  εννέα (9) σωματεία – μέλη της που εκπροσωπούνται μέσω αυτής για την Γ.Σ.Ε.Ε. και όχι 38 αντιπρόσωποι, όπως παρανόμως έγινε εν προκειμένω με προφανή την αλλοίωση και νόθευση της σύνθεσης και όλων βεβαίως των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου της Π.Ν.Ο.

Η παραπάνω λοιπόν ακυρότητα των αποφάσεων του από 18/12/2018 Συνεδρίου της Π.Ν.Ο. (λόγω της μη εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής), καθιστά παράνομη και την συμμετοχή ΟΛΩΝ των αντιπροσώπων που εξελέγησαν από την εν λόγω ναυτεργατική οργάνωση (Π.Ν.Ο.) για την ΓΣΕΕ, στο Συνέδριο της τελευταίας.

Β] Περαιτέρω, από τα πρακτικά αρχαιρεσιών των πρωτοβάθμιων σωματείων – μελών της Π.Ν.Ο., που αφορούν μεταξύ άλλων και στην εκλογή αντιπροσώπων για την δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση (Π.Ν.Ο.), αποδεικνύεται περίτρανα ότι επί συνόλου 9 πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στην δύναμη της ως άνω Ομοσπονδίας, 7 πρωτοβάθμιες ναυτεργατικές οργανώσεις και συγκεκριμένα: 1) Η Πανελλήνια Ένωση  Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών Ε.Ν., 2) Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, 3) Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Εμπορικού Ναυτικού, 4) η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, 5) η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν., 6) η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S –Π/Κ-Ο/Γ.Ε.Ν και 7) η Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων Ε.Ν., πραγματοποίησαν αρχαιρεσίες με επιστολική ψήφο (δι΄ αλληλογραφίας), γεγονός που αντίκειται στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας.    
Ειδικότερα, σύμφωνα καταρχάς με τη διάταξη του άρθρου  8 του Νόμου 1264/1982 «...Απαγορεύεται η συμμετοχή στις Συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες µε οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση....».

Από την διάταξη αυτή, προκύπτει, ότι τα μέλη των σωματείων πρέπει να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αυτοπροσώπως. Μάλιστα, η παραπάνω διάταξη του νόμου 1264/1982, είναι αναγκαστικού δικαίου, δηλαδή, τα καταστατικά λειτουργίας των σωματείων, ΔΕΝ επιτρέπεται να ρυθμίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα διαφορετικά. Στην περίπτωση δε, που τα καταστατικά σωματείων, αποκλίνουν από τα οριζόμενα στην παραπάνω διάταξη, υπερισχύουν τα προβλεπόμενα στο Νόμο 1264/1982.

Περαιτέρω, η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του μέλους, τόσο γενικά στις γενικές συνελεύσεις όσο και ειδικότερα στις αρχαιρεσίες, συνάγεται επιπλέον και από τις διατάξεις των άρθρων 11 και 13 του Νόμου 1264/1982, στις οποίες καθορίζεται ο τρόπος ψηφοφορίας και σύνταξης των πρακτικών διαλογής.

Εξάλλου, η σχετική πρόβλεψη του Νόμου 1264/1982, ήτοι η απαγόρευση της επιστολικής ψήφου, είναι απόλυτα λογική, καθώς ΜΟΝΟ με την αυτοπρόσωπη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αποφεύγονται φαινόμενα διπλοψηφίας, αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος κ.ο.κ. και υπηρετούνται οι αρχές της μυστικότητας και της διαφάνειας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των σωματείων. Είναι προφανές, ότι η επιστολική ψήφος δεν διασφαλίζει την νομιμότητα και εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, αλλά ούτε και τη γνήσια και ανόθευτη αποτύπωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, καθώς μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί ακριβώς για την νόθευση και αλλοίωση της βούλησης αυτής.

Γ] Πέραν των ανωτέρω δε, το ίδιο το καταστατικό λειτουργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), αντίκειται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου του Νόμου 1264/1982. Ενδεικτικά και μόνο και προς απόδειξη των ανωτέρω, αναφερόμαστε:

α) στο άρθρο 8 το ισχύοντος καταστατικού της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), όπου αναφέρεται επί λέξει: «...Το Συνέδριον είναι το κυρίαρχο σώμα της Ομοσπονδίας συνερχόμενον τακτικώς μεν ανά πενταετίαν, εκτάκτως δε οσάκις συντρέχει προς τούτο περίπτωσις συγκλήσεως τούτου...». Η διάταξη αυτή αντίκειται στην αναγκαστικού δικαίου διάταξη του  άρθρου 9 του Νόμου 1264/1982, σύμφωνα με την οποία: «...   1.  Η διοίκηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης συγκροτείται όπως ορίζει το καταστατικό.  Οι ιδιότητες του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γεν. Γραμματέα ή Ταμία δεν επιτρέπεται να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Η θητεία των διοικητικών οργάνων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 χρόνια...».

Ως εκ τούτου, το Συνέδριο (Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων) που εκλέγει τα όργανα διοίκησης της ΠΝΟ δεν θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα ανά πενταετία, όπως παρανόμως συμβαίνει, αλλά το αργότερο ανά τριετία, όπως ορίζει η ανωτέρω αναγκαστικού δικαίου διάταξη του Νόμου 1264/1982.

β) στο άρθρο 9 του ισχύοντος καταστατικού της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) και συγκεκριμένα στην παρ. 5 αυτού, όπου ορίζεται ότι: «…ο Γεν. Γραμματέας εκλέγεται απ΄ ευθείας  από τον τακτικόν ή έκτακτον Συνέδριον δια χρονικήν διάρκειαν μιάς πενταετίας από της εκλογής του  και δια ψηφοφορίας υπό των συγκροτούντων το Συνέδριον Συνέδρων....».

- στο άρθρο 10 του ισχύοντος καταστατικού της Π.Ν.Ο., όπου ορίζεται ότι: «... Το Γενικόν Συμβούλιον αποτελείται από τους Γενικούς Συμβούλους οι οποίοι εκλέγονται παρά της Διοικήσεως εκάστης Οργανώσεως ή εκ των μελών αυτής, ή εκ των μελών του Σωματείου, εκ των κεκτημένων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητος και των οποίων η θητεία διαρκεί ως τα καταστατικά εκάστης οργανώσεως ορίζουσι....».

- στο άρθρο 11 του ισχύοντος καταστατικού της Π.Ν.Ο. και δη στις παραγράφους 1 και 2 αυτού, όπου ορίζεται ότι: «…1. Η Ομοσπονδία διοικείται υπό του Γενικού Γραμματέως και της Διοικήσεως αυτής. 2. Την Διοίκησιν της Ομοσπονδίας αποτελούν οι Πρόεδροι των Οργανώσεων οι οποίοι ανήκουν οργανωτικώς εις την δύναμιν της Ομοσπονδίας, έχουν δε εκλεγεί ούτοι βάσει των Καταστατικών διατάξεων των Οργανώσεων,...».

Οι παραπάνω διατάξεις του καταστατικού της Π.Ν.Ο. (που προβλέπουν εκλογή Γενικού Γραμματέα απευθείας από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας και δεν προβλέπουν ανάδειξη των οργάνων διοίκησης –Γενικού Συμβουλίου και Διοίκησης- από το Συνέδριο, αλλά απευθείας ορισμό τους –κατά τα ανωτέρω-), έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αναγκαστικού δικαίου διατάξεις του Νόμου 1264/1982  περί εκλογής οργάνων διοίκησης από την Γενική Συνέλευση των μελών κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης (αντίστοιχα για τις υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων – μελών της) (άρθρο 10 του Νόμου 1264/1982, ιδίως παρ. 2)

Επομένως και για όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους –χωριστά αλλά και σωρευτικά- η συμμετοχή των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.) στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι αναμφίβολα παράνομη και αντικαταστατική και οδηγεί σε αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου και όλων βεβαίως των αποφάσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων του και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλεισθεί η συμμετοχή των παραπάνω αντιπροσώπων της Π.Ν.Ο.  από όλες εν γένει τις εργασίες του Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.