Νόθοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ απο την «Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος»




Από τις αρχαιρεσίες της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος», που έλαβαν χώρα την 17/2/2019 στην Αθήνα, εξελέγησαν –σύμφωνα με το ιδία ημερομηνία Πρακτικό Αρχαιρεσιών- 2 τακτικοί και 3 αναπληρωματικοί  αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα ως τακτικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Συμεών Λευθεριώτης και 2) Ξενοφών Σφακιανάκης και ως αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Φώτιος Σιακάρας, 2) Χρήστος Κολλάς και 3) Νικόλαος Κανακάρης.

Ωστόσο η συμμετοχή των πιο πάνω αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αλλά και στο καταστατικό της Γ.Σ.Ε.Ε., καθώς στην δύναμη την εν λόγω Ομοσπονδίας, υπάρχουν πρωτοβάθμια σωματεία που αριθμούν λιγότερα από 10 μέλη. Τα μέλη των σωματείων αυτών συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες για την εκλογή των αντιπροσώπων τους προς την ως άνω Ομοσπονδία, οι αντιπρόσωποι της οποίας (Ομοσπονδίας) με την σειρά τους εξέλεξαν τους αντιπροσώπους για το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. Ειδικότερα:

Τα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη της ως άνω Ομοσπονδίας που αριθμούν λιγότερα από 10 μέλη είναι συνολικά τέσσερα (4) και είναι τα εξής:

-         Σύνδεσμος Φορτοεκφορτωτών Σητείας, που αριθμεί έξι (6) μέλη
-         Σύνδεσμος Ενοποιηθέντων Φορτοεκφορτωτών Παραλίας Τελωνείου και Ξηράς Ζακύνθου, που αριθμεί οκτώ (8) μέλη
-         Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Ξηράς και Θαλάσσης  Ταξιάρχης Μεστών Χίου, που αριθμεί εννέα (9) μέλη και
-         Ένωσις Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Χίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», που αριθμεί επτά (7)  μέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 104 του Αστικού Κώδικα, η οποία είναι διάταξη αναγκαστικού δικαίου: «Το σωματείο διαλύεται στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό. Το σωματείο διαλύεται μόλις τα μέλη του μείνουν λιγότερα από δέκα». Σύμφωνα δε, με την παγιωμένη στην θεωρία και στην νομολογία ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης η διάλυση του σωματείου επέρχεται όταν απομείνουν μέλη 9 και κάτω. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν απαιτείται η έκδοση απόφασης δικαστηρίου (βλ. υπ΄ αριθμόν 69/2015 απόφαση του Ειρηνοδικείου Κρωπίας). Δεν είναι απαραίτητη η λήψη απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για διαπίστωση του αριθμού, αρκεί να αποδεικνύεται το γεγονός και να βεβαιώνεται τούτο δια των υπογραφών  των εναπομεινάντων ταμειακά τακτοποιημένων μελών και δια της σφραγίδας του σωματείου. Η διάταξη, ως προς τον ελάχιστο αυτό αριθμό, είναι αναγκαστικού δικαίου (Συνδικαλιστικό και Σωματειακό Δίκαιο, Λευτέρης Π. Σεραφείμ, 12η έκδοση, σελ. 291).

Συνεπώς, τόσο η παράνομη και μάλιστα παραβιάζουσα αναγκαστικού δικαίου διάταξη, ύπαρξη αυτή καθεαυτή των ως άνω σωματείων, που το καθένα από αυτά αριθμεί από εννέα (9) μέλη και κάτω, όσο κι ο υπολογισμός τους στην δύναμη της ως άνω Ομοσπονδίας (Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος) και η συμμετοχή των αντιπροσώπων των ως άνω σωματείων στις αρχαιρεσίες  της Ομοσπονδίας, νοθεύουν και αλλοιώνουν αδιαμφισβήτητα το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της εν λόγω Ομοσπονδίας και ως προς τους αντιπροσώπους της για το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. και μάλιστα τόσο ως προς την σύνθεση όσο και ως προς τον αριθμό αυτών.

Επομένως, η συμμετοχή των ως άνω αντιπροσώπων της ως άνω αναφερόμενης Ομοσπονδίας στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., είναι αναμφίβολα παράνομη και αντικαταστατική και οδηγεί σε αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου και όλων βεβαίως των αποφάσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων του και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλεισθεί η συμμετοχή των παραπάνω αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος  από όλες εν γένει τις εργασίες του Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.