Νόθοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ από την «Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος» (Ο.Α.Σ.Ε)




Από τις αρχαιρεσίες της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος» (Ο.Α.Σ.Ε), εξελέγησαν 4 τακτικοί και 4 αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα ως τακτικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Χρήστος Παπαδόγιαννης,  2) Νικόλαος Καρόζης 3) Γιάννης Πετσαλάκης και 4) Λάζαρος Γιουρτσίδης και ως αναπληρωματικοί αντιπρόσωποι εξελέγησαν οι: 1) Σταύρος Ξηρόπουλος, 2) Σπύρος Κολαϊτης, 3) Μανώλης (Εμμανουήλ) Χατζάκης και 4) Παρασκευή Προβίδα.

Ωστόσο η συμμετοχή των πιο πάνω αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. αντίκειται στις διατάξεις του νόμου, αλλά και στο καταστατικό της Γ.Σ.Ε.Ε., καθώς:
- αφενός η εκλογική διαδικασία, μέσω της οποίας αναδείχθηκαν οι πιο πάνω αντιπρόσωποι, βρίθει παρανομιών και αντικαταστατικών ενεργειών και
- αφετέρου δύο (2) εκ των ως άνω αντιπροσώπων της ως άνω Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) στην ΓΣΕΕ, φέρουν και οι ίδιοι την εργοδοτική ιδιότητα. 

Ενδεικτικά και μόνο και προς απόδειξη των ανωτέρω επισημαίνουμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από το πρακτικό αρχαιρεσιών που πραγματοποίησε στις 11/5/2016 η εν λόγω Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ), αυτή (Ομοσπονδία) αριθμεί οκτώ (8) σωματεία μέλη και μεταξύ αυτών, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΥΑΕ).

Από την επισκόπηση του πρακτικού αρχαιρεσιών του ως άνω πρωτοβάθμιου σωματείου, που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημεροχρονολογίες: 10/11/2014 (Χανιά), 12/11/2014 (Ηράκλειο), 14/11/2014 (Αθήνα), 18-19-20/11/2014 (Αθήνα), 21/11/2014 (Πάτρα), 24-25-26/11/2014 (Θεσσαλονίκη) και παράλληλα 25-26 & 28/11/2014 (Αθήνα) και 1&2/12/2014 (Αθήνα) και των επισυναπτόμενων σε αυτό (πρακτικό αρχαιρεσιών) καταστάσεων ψηφισάντων,  προκύπτει μεταξύ άλλων:

-         ότι σε μία εκ των καταστάσεων ψηφισάντων και συγκεκριμένα σε αυτήν που αφορά στους εργαζόμενους στην ασφαλιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΜΙΝΕΤΑ, όπου φέρεται να έχουν ψηφίσει στις 14/11/2014, 76 εργαζόμενοι για όργανα Διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για Εργατικό Κέντρο και για την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, ΟΛΕΣ οι υπογραφές που έχουν τεθεί σε αυτήν δεν είναι απλώς παρόμοιες, αλλά ακριβώς ίδιες, γεγονός που συνιστά αδιαμφισβήτητη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και συνακόλουθα της σύνθεσης της Γενικής Συνέλευσης (Συνεδρίου) της ΟΑΣΕ και των εξαχθέντων από αυτήν εκλογικών αποτελεσμάτων.

-         σε άλλη κατάσταση ψηφισάντων των εργαζόμενων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΑΡΠΕΝΤΕΡ ΤΕΡΝΕΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΝΤΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ» και η οποία (κατάσταση ψηφισάντων) αφορά επίσης στις αρχαιρεσίες του «Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», που έλαβαν χώρα –για τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρείας- στις 14/11/2014, μεταξύ των ψηφισάντων συμπεριλαμβάνονται και οι: Αλέξανδρος Τέρνερ και  Γεώργιος Τέρνερ, οι οποίοι κατά τον χρόνο εκείνο κατείχαν την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ. και του μέλους του Δ.Σ. αντίστοιχα της ως άνω αναφερόμενης ανώνυμης εταιρείας. Επιπλέον δε, ο δεύτερος εξ αυτών (Αλέξανδρος Τέρνερ), δυνάμει της ως άνω εργοδοτικής του ιδιότητας, είναι και Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

- ομοίως, σε άλλη κατάσταση ψηφισάντων που αφορά επίσης στις αρχαιρεσίες του «Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων» που έλαβαν χώρα στις 28/11/2014, μεταξύ των ψηφισάντων για όργανα Διοίκησης, αλλά και αντιπροσώπους στο Ε.Κ.Α. και στην «Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος», εμφανίζονται και οι Χρήστος Παπαδόγιαννης του Παναγιώτη και Εμμανουήλ Χατζάκης του Νικολάου, οι οποίοι μάλιστα εξελέγησαν και αντιπρόσωποι  της  ως άνω πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία: «Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας» κι ακολούθως εξελέγησαν και αντιπρόσωποι της ως άνω δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ωστόσο, αμφότεροι οι ως άνω αναφερόμενοι (Χρήστος Παπαδόγιαννης και Εμμανουήλ Χατζάκης) είναι μέλη του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και ειδικότερα ο μεν πρώτος εξ αυτών (Χρήστος Παπαδόγιαννης) είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ως άνω Τράπεζας, ο δε δεύτερος (Εμμανουήλ Χατζάκης) είναι Ταμίας του Δ.Σ.

Σχετικά με την εργοδοτική ιδιότητα ψηφισάντων και αντιπροσώπων της ΟΑΣΕ στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1264/1982, η παραπάνω εργοδοτική ιδιότητα καθενός από τους ανωτέρω τέσσερις αναφερόμενους ψηφίσαντες στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», δύο μάλιστα εκ των οποίων ήταν και αντιπρόσωποι του ως άνω σωματείου στην δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ομοσπονδία  Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος» (ΟΑΣΕ) και σήμερα αντιπρόσωποι από την εν λόγω Ομοσπονδία στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., καθιστά απαγορευτική την συμμετοχή τους  σε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων.

Ειδικότερα, στο άρθρο 14 του Νόμου 1264/1982, ορίζεται ότι: «1. Τα όργανα του Κράτους έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης άσκησης του δικαιώματος για την ίδρυση και αυτόνομη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 2.Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα: α) ......................, β).................., γ)................δ)..............,  ε) να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στ) ......................  3. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων εργοδότες......».

Σύμφωνα δε, με την παγιωμένη στην θεωρία και στην νομολογία ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης ειδικά για τους εργοδότες θα πρέπει να δεχθούμε ότι σύμφωνα με την γενικών αναγνωρισμένη έννοια του εργοδότη, περιλαμβάνεται στην απαγόρευση κάθε περίπτωση προσώπου που απασχολεί τρίτους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, χωρίς να ενδιαφέρει το κύρος της σύμβασης. Ακόμη θα πρέπει να εντάξουμε σε αυτόν τον άμεσο και έμμεσο εργοδότη, τον αφηρημένο και συγκεκριμένο και οπωσδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων που έχει για προορισμό να εκπροσωπεί εργοδοτικά συμφέροντα (Εργατικό Δίκαιο. Συλλογικές Εργασιακές Σχέσεις, Τόμος I, Ιωάννης Δ. Κουκιάδη, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, σελίδα 107).

Εκ των ανωτέρω αναφερόμενων λοιπόν, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στις εκλογές του πρωτοβάθμιου σωματείου με την επωνυμία: «Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων», καθώς και στις αρχαιρεσίες της ως άνω Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ), συμμετείχαν πρόσωπα τα οποία, όχι απλά δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, σύμφωνα με την ανωτέρω μνημονευόμενη διάταξη του Νόμου 1264/1982. Το γεγονός αυτό, ήτοι η συμμετοχή εργοδοτών στις αρχαιρεσίες των ως άνω αναφερόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΥΑΕ και ΟΑΣΕ), καθιστά αυτές (αρχαιρεσίες) απολύτως άκυρες και συνεπώς καθιστά απολύτως άκυρα και τα εξαχθέντα από αυτές αποτελέσματα, όπως και όλες τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουν οι παρανόμως και αντικαταστατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους.

Συνεπώς, η συμμετοχή αντιπροσώπων από την δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Ομοσπονδία  Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος» (ΟΑΣΕ) στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., αντίκειται στις διατάξεις του Νόμου 1264/1982, αφού οι εν λόγω αντιπρόσωποι αναδείχθηκαν μέσω παράνομων και αντικαταστατικών αρχαιρεσιών, ενώ δύο (2) από τους αντιπροσώπους της ως άνω αναφερόμενης Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) για το Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. και συγκεκριμένα οι Χρήστος Παπαδόγιαννης και Εμμανουήλ Χατζάκης –πέραν του γεγονότος ότι αναδείχθηκαν μέσω παράνομων και αντικαταστατικών εκλογικών διαδικασιών- επιπροσθέτως φέρουν και οι ίδιοι ατομικά την εργοδοτική ιδιότητα, παραβιάζοντας έτσι με την συμμετοχή τους στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. την ως άνω διάταξη του Νόμου 1264/1982 -η οποία τέθηκε ακριβώς προς το σκοπό προάσπισης του συνδικαλιστικού κινήματος από τις εργοδοτικές παρεμβάσεις- και αλλοιώνοντας καταφανώς με την συμμετοχή τους στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. –τόσο δια της φυσικής τους παρουσίας, όσο και δια της επιρροής που απαράδεκτα ασκούν με την ιδιότητά τους αυτή- την σύνθεση του Συνεδρίου και βεβαίως όλες τις αποφάσεις του και τα εξαχθέντα από αυτό εκλογικά αποτελέσματα. 


[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.