ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ Η καθολική συμμετοχή στην απεργία απάντηση στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης

Από την απεργία
Με παρακαταθήκη την ενότητα και την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, που εκφράστηκε με την καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης, καθώς και τη συνεχιζόμενη πλατιά λαϊκή - εργατική αλληλεγγύη, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 23 Απρίλη το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και αμέσως μετά τη νέα συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή.
Για δεύτερη μέρα σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας, έδωσαν αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά - διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης. Εξέφρασαν την αγανάκτησή τους που έμειναν απλήρωτοι τις γιορτές του Πάσχα, την εναντίωσή τους στο πετσόκομμα των αποδοχών, την κατάργηση δώρων, επιδομάτων και αποζημιώσεων. Παράλληλα έβαλαν στο επίκεντρο της κινητοποίησής τους τα αιτήματα για απόσυρση της αντιλαϊκής νομοθετικής ρύθμισης για τη ΛΑΡΚΟ, το σταμάτημα της εκκαθάρισης και τη χρηματοδότηση της εταιρείας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί.
Από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία της Εύβοιας και του Άη-Γιάννη στη Βοιωτία, μέχρι την Καστοριά και την Κοζάνη, αλλά και στα γραφεία της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα, οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του κορονοϊού, με ενότητα και αποφασιστικότητα, έδειξαν τη θέλησή τους να αντιπαλέψουν στην πράξη τα αντεργατικά - διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση και την ανεργία, καθώς και στο μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.
«Η προσπάθεια μηχανισμών της κυβέρνησης να διασπάσει τους εργαζόμενους έπεσε στο κενό. Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ στέλνει μήνυμα ξεσηκωμού σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. Κάνει πράξη το σύνθημα "τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα". Κάνει πράξη το σύνθημα "και τα πρόσωπα με μάσκες ακούγονται"», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, χαιρετίζοντας την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη 48ωρη απεργία, με την οποία διεκδικούν «την απόσυρση του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την ακύρωση της εκκαθάρισης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης, τη διασφάλιση των κεκτημένων τους, την καταβολή δώρου Πάσχα και μισθοδοσίας και στέλνουν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν μέχρι τη νίκη».

Συνάντηση με εκκαθαριστή και Συντονιστικό

Τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περικοπή, απορρίπτοντας το σχέδιο που τους παρουσίασε για κατάργηση δώρων και επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση στις μηνιαίες απολαβές τους και ένταξη των αποζημιώσεων (εφάπαξ) των συνταξιούχων αλλά και όλων των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την εταιρεία στη λίστα πιστωτών. Παράλληλα, μέσα από στοιχεία που συγκέντρωσαν, αναδεικνύουν ως εικονικά τα οικονομικά στοιχεία για το ύψος της μισθοδοσίας τους, τονίζοντας μάλιστα ότι άλλα νούμερα παρουσιάστηκαν στη Βουλή και στην ψήφιση της τροπολογίας και άλλα στο διορισμό του ειδικού εκκαθαριστή.
Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να είναι η στάση των Σωματείων και στην αυριανή συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, το περιεχόμενο της οποίας θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων που θα ακολουθήσει, όπου αναμένεται να προσδιοριστεί ο τρόπος και οι μορφές που οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους.
«Όχι μόνο δεν δεχόμαστε τα σχέδια του εκκαθαριστή για το πώς θα μας εξαθλιώσει, αλλά αντίθετα εμείς οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παλεύουμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία ήδη έχουν διαλύσει τη ΛΑΡΚΟ, έχουν επιβάλει το "πάγωμα" της παραγωγής. Εμείς ζητάμε να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία, όπως γίνεται με αφορμή τον κορονοϊό σε δεκάδες άλλες μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, να χρησιμοποιηθούν τα εκατομμύρια τόνοι μετάλλευμα σε Καστοριά και Εύβοια και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, να μπουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους», δηλώνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας παράλληλα ότι «είμαστε σίγουροι πως μετά από τις περικοπές θα έρθουν νέα μέτρα, όπως η εκ περιτροπής εργασία και οι διαθεσιμότητες, που έφερε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εργοδοσίας».
«Η δική μας πρόταση, ως Σωματείο, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, θα είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από διάφορες μορφές αγώνα», τονίζει ο Φώντας Αγγελάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τη συνέχεια μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.