Η τρομοκρατία και οι απολύσεις εργαζομένων δεν θα περάσουν

Από την απεργιακή κινητοποίηση 23 Ιανουαρίου 2019
Την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενου από την «Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιίας» απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη.
Σύμφωνα με το ΕΚ, ο εργαζόμενος απολύθηκε με το πρόσχημα ότι δεν πήγε για δουλειά τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο ο ίδιος ενημέρωσε ότι αδυνατεί να μετακινηθεί λόγω έλλειψης χρημάτων, καθώς η εταιρεία οφείλει πολλά δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, και αιτήθηκε άδεια που η εταιρεία αρνήθηκε.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει άμεσα για την ανάκληση της απόλυσης, αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων. Την Παρασκευή 22 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ με σκοπό κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το διακανονισμό και να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανένα σπίτι.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου έχει ως εξής:
«Η "Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία" που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής στη ΒΙΠΕ Λαμίας για ακόμα μια φορά έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.
Ανακοίνωσε την απόλυση εργαζομένου που εργάζεται από το 2014 στην εταιρεία, με το πρόσχημα ότι δεν πήγε για δουλειά τις τελευταίες μέρες, όταν ο εργαζόμενος κάτω από την άθλια οικονομική κατάσταση που τον οδήγησε η εν λόγω εταιρεία, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να μετακινηθεί για την εργασία του λόγω έλλειψης χρημάτων και αιτήθηκε άδεια που η εταιρεία αρνήθηκε.
Βεβαίως, η συγκεκριμένη εταιρεία ξεχνάει να μας πει ότι στον εργαζόμενο οφείλει δεδουλευμένους μισθούς 11 μηνών από το 2014 έως τον Ιανουάριο του 2019. Ξεχνάει να μας πει ότι οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν τον μήνα Οκτώβριο του 2018 στις 22 Ιανουαρίου και μετά από απεργιακή κινητοποίηση που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Ξεχνάει να μας πει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τους μήνες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, επιδόματος αδείας 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Η εταιρεία ρώτησε τον εργαζόμενο, αυτόν και άλλους, αν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βάλουν καύσιμα ή να πληρώσουν εισιτήριο προκειμένου να μετακινηθούν στην εργασία, αφού η μετακίνηση όλων των εργαζομένων γίνεται με δικά τους μεταφορικά μέσα και όχι με δαπάνες της εταιρείας;
Η εταιρεία ρώτησε τους δεκάδες εργαζόμενους που δεν πηγαίνουν καθημερινά για εργασία λόγω του ότι αδυνατούν να μετακινηθούν πώς επιβιώνουν, αφού είναι απλήρωτοι τόσο καιρό, αν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν βασικά αγαθά π.χ. τροφή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αν μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, το ρεύμα, νερό, ΕΝΦΙΑ κλπ.; Υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν το διακανονισμό που είχαν με την ΔΕΗ και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εταιρεία όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει, δυστυχώς δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί αυτή κατάσταση... Άλλωστε αλλιώς είχε μάθει μέχρι τώρα, εκβίαζε τους εργαζόμενους να αποδέχονται διακανονισμούς για τις οφειλές με την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών, συναλλαγματικών που ποτέ μέχρι τώρα η ίδια δεν τήρησε.
Για όλη αυτήν την κατάσταση σοβαρές ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που δεν ψηφίζουν νόμο που να προβλέπει τη διεύρυνση της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΑΝ 690/1945 και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και τον κύριο μέτοχο των εταιρειών. Το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας δεν αντιμετωπίζεται με τα διοικητικά πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Αλλά με την τιμωρία αυτών που πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα να παρέμβει με σκοπό να ανακληθεί αυτή η απόλυση και να υποχρεώσει την εταιρεία να καταβάλλει όλους τους οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ με σκοπό κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το διακανονισμό και να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανένα σπίτι εργαζόμενου.
Καλούμε τους εργαζόμενους της "Αθηναϊκής Οικογενειακής Αρτοποιίας" να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στην εν λόγω εταιρεία τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη.
Καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας να εκφράζουν την αλληλεγγύη στους συναδέλφους της "Αθηναϊκής Οικογενειακής Αρτοποιίας"».
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.