Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας |
«Γινόμαστε μέλη και ψηφίζουμε στο Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας - Βάζουμε τέλος στη μιζέρια, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια! Περνάμε στην αντεπίθεση!». Αυτό σημειώνει σε διακήρυξή της η απερχόμενη διοίκηση και άλλα μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου με αφορμή τις εκλογές που θα γίνουν στις 30 και 31 Μάη στο Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα Εργατικό Κέντρο Λαμίας και ΠΟΕΜ.
Στην διακήρυξή του το Συνδικάτο αναφέρει:
«Η επιτυχία και η μαζικότητα των εκλογών θα καθορίσουν αν το Συνδικάτο θα γίνει ακόμη πιο μαζικό, έτσι ώστε να προασπίζει τα δικαιώματά μας και να διεκδικεί μαχητικά τα δίκαια αιτήματα μας. Θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια που κάνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας για οργανωτική ενοποίηση της εργατιάς στον νομό μας.
Τι είναι το Συνδικάτο Μετάλλου
Το Συνδικάτο Μετάλλου είναι κλαδικό Σωματείο, μπορεί να γίνει μέλος σε αυτό ο κάθε συνάδελφος στον νομό που εργάζεται σε μεταλλευτική επιχείρηση, ανεξάρτητα αν ανήκει και σε επιχειρησιακό σωματείο, ανεξάρτητα την ειδικότητα. Στην ΛΑΡΚΟ ο κάθε μόνιμος συνάδελφος έχει δικαίωμα να είναι μέλος και στο Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και στο Συνδικάτο Μετάλλου, ενώ ο συνάδελφος στις εργολαβίες μόνο στο δεύτερο επειδή το Επιχειρησιακό Σωματείο δεν τον κάνει μέλος του. Αντικειμενικά το Συνδικάτο Μετάλλου, προς το παρόν, είναι το μόνο που μπορεί να ενώσει οργανωτικά όλους τους εργαζόμενους.
Ο προσανατολισμός που έχει είναι η ταξική ενότητα και η πάλη για τα δίκαια της εργατιάς, για την ανάδειξη των προβλημάτων μας και την διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες μας.
Από αυτή τη σκοπιά καλούμε τον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να προβληματιστούν μέσα από την ίδια τους την πείρα και να απαντήσουν με την συσπείρωση, με την εγγραφή και την συμμετοχή τους στις εκλογές, ότι θέλουν ένα Συνδικάτο που θα ενώνει στην πράξη όλους τους μεταλλεργάτες στο νομό μας και θα παλεύει για να καλυτερεύσει η ζωή μας.
Με αυτή την κατεύθυνση και αυτές τις λογικές αναπτύσσει τη δράση του και πιστεύουμε πως για να βγούμε οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει θα πρέπει να γνωρίζουμε και να συμφωνήσουμε στα εξής:
Ποια είναι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ και ποιος ευθύνεται - Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε.
Η ΛΑΡΚΟ είτε ήταν στο Μποδοσάκη, είτε την διαχειρίζεται το κράτος των "Μποδοσάκιδων", πάντα είχε κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες και η σημερινή, από κοινού με την ΕΕ, σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές για να καλύψουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τη ΛΑΡΚΟ. Κινούμενες σε αυτή τη λογική οι προηγούμενες κυβερνήσεις εντάξανε τη ΛΑΡΚΟ στο ΤΑΙΠΕΔ και η σημερινή στο Υπερταμείο.
Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούν τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μέσα από την μεθόδευση της εγκατάλειψης, την απαξιώνουν ώστε να πέσει το τίμημα που θα δώσει το κεφάλαιο. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου όπως π.χ. είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος την οποία θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι. Νομοθετούν και υλοποιούν για τον ίδιο λόγο αντεργατικές πολιτικές όπως είναι οι εργολαβίες και το ενιαίο μισθολόγιο, ρίχνοντας την αξία της εργατικής δύναμης.
Ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε απέναντι σε αυτή την κατάσταση - Ποια είναι η πρότασή μας για την ΛΑΡΚΟ
Οι κρατικές ενισχύσεις, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πολιτικές των κυβερνήσεων εξυπηρετούν τα παραπάνω. Γι’ αυτό και το Συνδικάτο Μετάλλου για να ξεσκεπάσει τον ρόλο τους, για να απαντήσουμε οι εργαζόμενοι πως δεν είναι μονόδρομος αυτές οι εξελίξεις, πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι σε αυτή την κατάσταση λόγω χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου ή λόγω κακών διοικητικών χειρισμών, αλλά γιατί μέσα από αυτή την κατάσταση εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, γι’ αυτό τον λόγο και εμείς απαντάμε με την δική μας πρότασή για την ΛΑΡΚΟ η οποία είναι:
Ενιαίος Κρατικός Φορέας Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικής πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρωμίου που μαζί με το σιδηρονικέλιο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν που μέχρι σήμερα εισάγουμε.
Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία, μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών, παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά ήδη, ήδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και άλλα.
Ταυτόχρονα η εκτεταμένη έρευνα επιστημονικού προσωπικού σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που κατεύθυνση θα έχουν την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές και στη διεύρυνση της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.
Αυτή η πρόταση είναι η μόνη που απαντά στο αδιέξοδο των τιμών του νικελίου γιατί οι λαϊκές ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ. Είναι αντίθετη με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ η οποία θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση.
Προτάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και σε αυτήν την λογική, όταν γίνονται κτήμα των εργαζομένων μπορούν να πιέσουν πολιτικά σήμερα και οι εργαζόμενοι μέσα από τον αγώνα μας να αποσπάσουμε δικαιώματα ανακούφισης, όπως είναι:
- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
- Επαναφορά των ΣΣΕ και των κατώτερων Βασικών Μισθών του κλάδου στο Επίπεδο του 2007 ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.
- Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
- Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους.
- Κατάργηση των ομαδικών απολύσεων.
- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους 600 ευρώ.
- Κατάργηση των πλειστηριασμών.
Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, ενωμένοι όλοι μαζί, βασισμένοι σε αυτήν την πρόταση και προχωρώντας αποφασιστικά σε αυτή την λογική μπορούμε να κερδίσουμε την σύναψη Επ.Σ.Σ.Ε που πρέπει να κινείται στα παρακάτω αιτήματα:
- Την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών (συντήρηση, σεκιούριτι, καθαρισμοί, καθαρίστριες). Ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε οργανόγραμμα που να περιέχει αναλυτικά όλες τις ειδικότητες ανά τμήμα. Που θα παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν την δεκαετία ’80-’90 στην οποία δεν υπήρχαν εργολαβίες που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής και της συντήρησης, αλλά το εργοστάσιο λειτουργούσε επανδρωμένο τόσο στις παραγωγικές θέσεις όσο και στις θέσεις συντήρησης με εργατοτεχνικό προσωπικό, με επιστημονικό προσωπικό, με εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Τότε οι εργαζόμενοι ξεπερνούσαν τους 1.100 και είναι η μοναδική δεκαετία στην οποία δεν είχαμε συχνά και σοβαρά ατυχήματα.
- Να γίνουν νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στην ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα.
- Αναγνώριση και καταβολή τριετιών και βασικών μισθών σε όλους τους εργαζόμενους με τον υπολογισμό που δίνονταν στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί πριν το 2007. Αναγνώριση ως χρόνο προϋπηρεσίας στην ίδια την ΛΑΡΚΟ το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι δούλεψαν μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών ή με Δ.Π.Υ. και ενσωμάτωση αυτής της προϋπηρεσίας στις τριετίες, στον υπολογισμό της αποζημίωσης, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
- Καταβολή των χρημάτων σε αναβαθμίσεις που έγιναν και γίνονται με τον τρόπο και τον υπολογισμό που δίνονταν πριν το 2013.
- Καταβολή όλων των αναδρομικών με τόκους που έχουν προκύψει από την καταπάτηση των παραπάνω.
- Να δίνονται τα σπίτια στους οικισμούς σε όποιο εργαζόμενο αιτείται, φτιαγμένα από τη ΛΑΡΚΟ και να συντηρούνται από αυτή.
- Να εκπληρώνει η ΛΑΡΚΟ ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων.
- Να περιέχει όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων ΣΣΕ (δάνεια, εκδρομές κλπ).
Τα παραπάνω αιτήματα βασίζονται στην πρότασή μας και αναδεικνύουν τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Αποτελούν βάση για να συσπειρωθούμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ (σε εργολάβους ή μόνιμο προσωπικό, με νέες ή παλιές συμβάσεις εργασίας). Αποτελούν βάση ώστε να συσπειρωθούν ο κλάδος μας, οι κάτοικοι της περιοχής για να γίνει ο αγώνας μας αποτελεσματικότερος.
Ποιός είναι ο όρος για να μπορέσουμε να δώσουμε την μάχη
Όρος για να διεκδικήσουμε την παραπάνω πρόταση και να αποσπάσουμε άμεσα τα παραπάνω αιτήματα είναι όλοι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ να είναι μέλη στο Συνδικάτο Μετάλλου, που μπορεί και θέλει στην πράξη να μας ενώσει.
Εμείς, ως μέλη και απερχόμενο Διοικητικό συμβούλιο δεσμευόμαστε για μια σωστή λειτουργία του Συνδικάτου. Δεσμευόμαστε να παρεμβαίνει ουσιαστικά για το κάθε πρόβλημα. Να μπαίνει μπροστά και μέσα από δημοκρατικές τακτικές διαδικασίες (Γ.Σ.), να αποφασίζουμε το πώς το πρόβλημα θα γίνεται αίτημα και το αίτημα θα διεκδικείται.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, σας καλούμε να προβληματιστείτε με βάση όλα τα παραπάνω. Πείρα έχετε για να βγάλετε συμπεράσματα. Έχετε και ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσετε.
Είναι σίγουρο πως η εργασία, ο ιδρώτας και το αίμα που έχουν χυθεί για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια μας ενώνουν, είναι αυτά που δίνουν ψυχή στο μέταλλο. Εμείς πιστεύουμε πως μας ενώνουν και όλα τα παραπάνω και σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο Συνδικάτο Μετάλλου για να δυναμώσουμε το "όπλο" που έχουμε στα χέρια μας για να επιβιώσουμε».
Τη Διακήρυξη υπογράφουν: Ανδριώτης Σταύρος, Κακκαβάς Λάκης, Μαγγαφάς Γιώργος, Παναγιώτου Δημήτριος, Βέργος Λουκάς, Λαρίσης Χρήστος, Μίχας Παναγιώτης, Πετράκης Τάσος, Γκιώνης Βασίλης, Λειβαδάρας Παναγιώτης, Μούτσος Θοδωρής, Πολίτης Παναγιώτης, Δαραμάρας Γιώργος, Λιβέρας Σταμάτης, Μπέτσας Ευστάθιος, Ρήνας Νίκος, Ζυγογιάννης Παρ., Λουκάς Περικλής, Μπουζάς Δημήτρης, Σταματάκης Κώστας, Κάζας Δημήτρης, Μαγγαφάς Αναστάσιος, Μπουζάς Κώστας, Τούντας Κώστας.
Διακήρυξη
Διακήρυξη