ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου και ανοίγει δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών


Την κλιμάκωση της ενιαίας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η οποία εντάθηκε ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, έρχεται να επιβεβαιώσει η δημοσιοποίηση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η ΝΔ.

Το νομοσχέδιο για το «νέο Ασφαλιστικό» της ΝΔ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών ανατροπών, στην πραγματικότητα θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο, του Κατρούγκαλου, για να εφαρμοστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά, απέναντι και στα όποια νομικά «κωλύματα» και αμφισβητήσεις προέκυψαν από τότε που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την επόμενη φάση της επίθεσης, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση προγραμματίζει εντός του 2020.

Σε πλήρη ισχύ όλες οι ανατροπές και οι «κόφτες»

Παρά τα 104 «νέα» άρθρα, την πληθώρα των διατάξεων, των «αλλαγών» και των προσαρμογών, ο σκληρός αντιδραστικός πυρήνας και η «αρχιτεκτονική» του νόμου 4387/2016 παραμένουν σε πλήρη ισχύ, σε σημείο που να μιλάμε πλέον για νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση...

Το νομοσχέδιο της ΝΔ διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2010 και θεωρεί και αυτό αμετάκλητες την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και τις περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Διατηρεί όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που διαμόρφωσαν το υποχρεωτικό όριο στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιβεβαιώνει τη διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική και, παρά τις γενικές αναφορές για «εγγύηση» των συντάξεων από το κράτος, περιορίζει και αυτό την κρατική χρηματοδότηση μόνο στο τμήμα της εθνικής σύνταξης.

Για τις νέες συντάξεις, σε βάθος 50 χρόνων εξασφαλίζεται ότι αυτές θα παραμείνουν σε επίπεδα πτωχοκομείου. Οπως και ο νόμος Κατρούγκαλου, το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει το «πάγωμα» όλων των συντάξεων (παλιών και νέων) τουλάχιστον μέχρι το 2022. Από το 2023 και μετά οι «αυξήσεις» - ακριβώς όπως προβλέπει και ο νόμος Κατρούγκαλου - δεν μπορούν να ξεπερνούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό), που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν θα αποτελούν αυξήσεις.

Διατηρεί την πρόβλεψη για τρίχρονες αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να ελέγχεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος, οι οποίες στην ουσία θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως εργαλεία νέων περικοπών (μόνιμοι «κόφτες»), όταν θα κρίνεται αναγκαίο με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στην ίδια λογική, διατηρείται και η ρήτρα του 1ου μνημονίου για τη συνολική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Υπόσχονται «αυξήσεις»... με νέα περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης!

Ειδικά για το ζήτημα των «αυξήσεων» που διαφημίζει η κυβέρνηση, «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια» όπως λέει, η αλήθεια είναι πως με ένα περιτύλιγμα... «αναλογικότητας» και «ισοτιμίας» στις περικοπές, με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρούν να κρύψουν τις νέες μειώσεις στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, οι οποίες αποτυπώνονται τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 όσο και στους μεσοπρόθεσμους στόχους που έχουν τεθεί από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με ένα ποσό που ανέρχεται μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, περίπου 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει την επιστροφή κάποιων ποσών από την περικοπή που επιβλήθηκε στις επικουρικές 300.000 συνταξιούχων (με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ), την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης για ακόμα μικρότερο αριθμό συνταξιούχων με πάνω από 9.000 ένσημα (σε πρώτη φάση εκτιμούνται γύρω στις 60.000) και να χρηματοδοτήσει διάφορες παρεμβάσεις σε Υγεία και Πρόνοια.

Αυτό που γίνεται καθαρό είναι πως δεν πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά για το ποσό που μέχρι πρότινος δινόταν ως ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το ίδιο αυτό ποσό, το οποίο κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια το «βάφτισε» 13η σύνταξη, τώρα η ΝΔ το ανακατανέμει, κλείνοντας διάφορες «τρύπες», ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους. Πρόκειται για μια εξέλιξη που εκθέτει εξίσου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ερίζουν για το ποιος είναι δήθεν πιο κοινωνικά «ευαίσθητος». Και οι δύο κοροϊδεύουν προκλητικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η συνέχιση και εφαρμογή όλων των περικοπών που έχουν ψηφιστεί, εξάλλου, αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία.

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, φέτος το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, το συνολικό κονδύλι για το 2020 θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019!

Επιπλέον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!

Η απατηλή προπαγάνδα για τους συντελεστές αναπλήρωσης

Το ίδιο απάτη αποδεικνύεται όλη η κυβερνητική προπαγάνδα για τους συντελεστές αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα, παραμένουν οι ίδιοι απαράδεκτα χαμηλοί συντελεστές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι συντελεστές αυτοί, σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο), οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Επιπλέον, στις συνθήκες που εργάζονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, με την τεράστια «ευελιξία», την υποαπασχόληση και την προσωρινότητα στην εργασία, την ανεργία, που μετά από τόσα χρόνια κρίσης παραμένει στα ύψη και στη φάση της ανάκαμψης, το ποσοστό των ασφαλισμένων που θα ξεπερνά το φράγμα των 9.000 ενσήμων θα είναι πάρα πολύ μικρό. Αρα, για όλους αυτούς η περιβόητη παρέμβαση στους συντελεστές δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Μεγάλη κοροϊδία είναι και όλη η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «ελεύθερης επιλογής» εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο φέρνει μεγάλη αύξηση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Η πρώτη και πιο «χαμηλή» κατηγορία (στην οποία... «ελεύθερα» - υποχρεωτικά θα οδηγείται η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που παλεύει να τα βγάλει πέρα) είναι στα 220 ευρώ το μήνα για τους επαγγελματίες και στα 121 για τους αγρότες. Και εδώ, όσον αφορά τις μελλοντικές συντάξεις το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας, πολύ περισσότερο για την πιο «χαμηλή» κατηγορία.

Στη μέγγενη των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης οι επικουρικές

Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο στο επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία θα ακολουθήσει και δεύτερος νόμος μέσα στο 2020, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Τον αντιλαϊκό αυτό σχεδιασμό διευκολύνουν οι διατάξεις για τις επικουρικές συντάξεις, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται η ενοποίηση - ένταξη του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία του λεγόμενου e-ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης - σε προαιρετική βάση - νέων ομάδων ασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων), ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, με «προίκα» τα 7 δισ. ευρώ αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, για την κάλυψη του κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα.

Με άλλες διατάξεις, εκτός από τις περικοπές του 2016 που αφορούν τους συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, όλες οι άλλες περικοπές που προηγήθηκαν στις επικουρικές παραμένουν σε ισχύ. Μάλιστα, η αναδρομικότητα των ποσών που θα αποδοθούν για τη συγκεκριμένη περικοπή ισχύει μόνο από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης (Οκτώβρης 2019) και όχι από το καλοκαίρι του 2016, όταν επιβλήθηκε.

Παραμένει σε ισχύ όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τις επικουρικές, με το οποίο για το μεν διάστημα μέχρι το τέλος του 2014 μειώνονται, καθώς ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώθηκε κατά 50%, ενώ καταργήθηκαν και τα κατώτερα όρια αυτών των συντάξεων, για το δε διάστημα από 1/1/2015 εφαρμόζονται οι αρχές ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος (ατομικές μερίδες κ.λπ.).

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.