Μαρτίου 2018





Δυναμώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ.
Η κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η διατήρηση αυτών των νόμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν διαδικασία συμπίεσης των μισθών, για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στους μισθούς, που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση και με μισθούς που υπολογίζονται στα 349,53, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το απαράδεκτο και άθλιο ποσό του επιδόματος ανεργίας.
Να μην αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων!
Η πάλη αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν. Πατάει πάνω στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, στη συσπείρωση 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν πρόταση νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση πέταξε στα αζήτητα.
Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους.
Χωρίς το μόχθο και τη δουλειά μας, καμία επιχείρηση δε μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) που όλα αυτά τα χρόνια είναι συνένοχες στις αντεργατικές επιλογές και υπηρετούν με χέρια και με πόδια τα συμφέροντα την εργοδοσία, βρίσκονται όλοι μαζί στην αγκαλιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Αγώνας για τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€! Αγωνιζόμαστε για: -Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
-Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
-ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. -Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ. -Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ. -Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. -Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
-Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.


Την Κυριακή 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας.

 Κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός για το 2017, καθώς επίσης, το πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός για το 2018, με την ομόφωνη ψήφο των αντιπροσώπων.

 Στην εισήγηση της Διοίκησης  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας από τον Αλέξη Αλεξόπουλου και στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων - εργαζομένων που έλαβαν το λόγο, έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα δράσης.

Αναδείχθηκαν ιδιαίτερα οι πρωτοβουλίες που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση προβλημάτων εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, οι δράσεις κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων , η ίδρυση και λειτουργία λαϊκού φροντιστηρίου, καθώς και οι κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκορύφωμα την προκήρυξη απεργίας στις 12 Ιανουαρίου, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της  πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ‘νόθου’ – διασπαστικού ΕΚΠΕΦ.

 Αποτιμήθηκε, επίσης, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επαφή με τους εργαζόμενους, όπως μέσα από την πρόσφατη διήμερη περιοδεία σε χώρους εργασίας. Κυρίαρχο συμπέρασμα όλων, ήταν το δυνάμωμα της εκτίμησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας στους εργαζόμενους της περιοχής.

Δικαιώνεται στην πράξη η πρωτοβουλία των 8 ιδρυτικών σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, να συγκρουστούν με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους "νεκροθάφτες" του εργατικού κινήματος στην περιοχή, που σήμερα εκφράζονται μέσα από το εργατικό κέντρο περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας.

Προσδιορίστηκαν επίσης οι κατευθύνσεις των δράσεων για το επόμενο διαστήματος, που είναι η συνέχιση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του ταξικού εργατικού κινήματος στην περιοχή και την ενδυνάμωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας.

Αγωνιζόμαστε για:
Ø Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
Ø Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
Ø Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
Ø Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
Ø Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
Ø Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Ø Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Στηρίζουμε την απεργία της Ομοσπονδίας τροφίμων – ποτών στις 29 Μαρτίου για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας.

 Καταγγέλλουμε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στα  κρυφά, συναντήθηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να επικυρώσουν για ακόμα μια φορά το αίσχος των 586 και 511 ευρώ που έχει νομοθετηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τάχα για να διαφυλάξει το "θεσμό" της ΕΓΣΣΕ, προσυπογράφει για άλλη μια φορά την πιο βάρβαρη αντεργατική νομοθεσία που τσακίζει τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αθλιότητα αυτή δεν μας προξενεί έκπληξη καθώς πατούν πάνω στην πάγια και σταθερή γραμμή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, που συνδιαμορφώνουν με τα αφεντικά. "Ποιος εργοδότης θα δώσει σήμερα 751 ευρώ" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο. Δύο μήνες αργότερα επικύρωσε εκ νέου αυτή τη δήλωση με την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ. Είναι ύπουλοι και επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους! Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους καταδικάσουν και να τους πετάξουν από το σβέρκο τους, για να ανασάνουμε!

Αναλύθηκε επίσης η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της χώρας, αλλά και ευρύτερα στη γειτονιά μας.

Οι αντιπαραθέσεις των ισχυρών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων, που αυτά εκπροσωπούν, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ακόμη πιο ανησυχητική για τον εργαζόμενο λαό της πατρίδας μας, είναι η στάση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους σχεδιασμούς και τις αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Το ίδιο ανησυχητική είναι και η στάση της Ν.Δ. , ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των άλλων κομμάτων, που ενδιαφέρονται μονάχα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τον βιομηχάνων και των τραπεζιτών.

 Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με ταξικό, αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό προσανατολισμό, επισημαίνουμε προς τους εργαζόμενους της περιοχής, ότι ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας και οι εργαζόμενοι των γειτονικών χωρών δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν . Αντίθετα έχουν τις ίδιες ανάγκες , τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες, αλλά και τους ίδιους εκμεταλλευτές, που είναι η αστική τάξη και το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

 Επισημαίνουμε επίσης, ότι ο εργαζόμενος λαός, οφείλει να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας από οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης ή αμφισβήτησης από την αστική τάξη κάποιας γειτονικής χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλει να μην  επιστρέψει στην ίδια εκμετάλλευση και να παλέψει για την δική του εργατική εξουσία.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο εργαζόμενος λαός, να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό και τον σωβινισμό, να παλέψει ενάντια στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας και να ενισχύσει τους δεσμούς αλληλεγγύης με τον εργαζόμενο λαό των άλλων χωρών.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την ταξική μας αλληλεγγύη.

1.  Στον προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των άλλων 6 ατόμων που τους ασκήθηκε δίωξη για τη συμμετοχή τους σε λαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας, όπου για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που πέρασε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Δεκέμβρη, με τον οποίο οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καθίστανται «ιδιώνυμο» αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

2.  Στους 5 χαλυβουργούς που καταδικάστηκαν με  ποινή φυλάκισης 7 μηνών, και την προσπάθεια ποινικοποίησης ενός ηρωικού αγώνα που κράτησε πάνω από 9 μήνες. Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπατών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν δικάζεται. Η ταξική πάλη δεν δικάζεται. Η σύγκρουση με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική δεν δικάζεται. Οι εργάτες που παλεύουν ενάντιά της δεν είναι ένοχοι επειδή έκαναν το καθήκον τους, δεν απολογούνται. Κάτω τα χέρια από την εργατική λαϊκή κατοικία. Κανείς πλειστηριασμός εργατικού σπιτιού από τράπεζες και Δημόσιο, καμιά κατάσχεση μισθού και σύνταξης.
Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης
Λαμία 18 Μαρτίου 2018




Με τους εργαζόμενους στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας...

Πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Φθιώτιδας οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας τη Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13/3, μεταφέροντας πλατιά σε εκατοντάδες εργαζόμενους το κάλεσμα αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Κλιμάκια αποτελούμενα από μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων της δύναμής του, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «όργωσαν» για ένα διήμερο τους χώρους δουλειάς, μοιράζοντας σε εκατοντάδες χέρια το σχετικό ενημερωτικό υλικό του ΠΑΜΕ. Συζήτησαν με εργάτες και εργάτριες, μέσα στους χώρους όπου μοχθούν καθημερινά, για τη σημασία της οργάνωσης στα σωματεία τους, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, μίλησαν για την ανάγκη να πάρουν τη θέση τους στην πάλη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Στους «σταθμούς» της διήμερης εξόρμησης περιλαμβάνονταν μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Λαμίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας σε μεγάλους χώρους, όπου δουλεύουν μάλιστα πολλές εργάτριες και πολλοί έοι εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους επιχειρήσεις στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών (ΕΖΑ, «Chipita», «Ferro», «Τσακίρης», «Ιχθυοκαλλιέργειες ΣΕΛΟΝΤΑ», Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας), στον κλάδο του Μετάλλου, μεταξύ αυτών και η ΛΑΡΚΟ, της Χημικής Βιομηχανίας («Atlas Tapes»), του Χαρτιού («ΠΑΚΟ», «TSIMIS Printing»).

Στην πύλη της ΛΑΡΚΟ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας οργανώθηκε επίσης εξόρμηση στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ,που είναι παράλληλα εργαζόμενοι αμειβόμενοι με τα «υποκατώτατα» μεροκάματα της μαθητείας.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας και δίνοντας τον τόνο της αγωνιστικής συνέχειας.
Με παρακαταθήκη την πείρα που αποκόμισε, το Εργατικό Κέντρο προχωρά την Κυριακή 18/3,στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του, όπου θα αποφασίσει και το σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα.
Κόντρα στην προσπάθεια να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην αδράνεια
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2016 με πρωτοβουλία οχτώ σωματείων. Είχε προηγηθεί το Νοέμβρη του ίδιου έτους η διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, στην οποία το οδήγησαν οι δυνάμεις που πλειοψηφούσαν σε αυτό (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), με σκοπό να αποφύγουν τις ευθύνες τους για την επιβολή προστίμου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΣΔΟΕ στο ΕΚΦ για τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης, την περίοδο 2008 - 2009, για τα οποία αποκαλύφθηκε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών.
Μετά τη διάλυση του ΕΚΦ και την πρωτοβουλία των σωματείων για τη σύσταση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «έτρεξαν» να συγκροτήσουν διασπαστικό Εργατικό Κέντρο («Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας»), με στόχο να συνεχίσουν να παίζουν τον ίδιο ρόλο, να επιδίδονται στην οργάνωση προγραμμάτων και σεμιναρίων, αλλά κυρίως να κρατούν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους.
Στόχος να φτάσει η φωνή των σωματείων στους χιλιάδες ανοργάνωτους εργαζόμενους
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας την πρωτοβουλία ενημέρωσης για τις ΣΣΕ, έδωσε προτεραιότητα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, παρότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στους χώρους αυτούς υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 1.400 άτομα. Στόχος της παρέμβασης ήταν οι περιοδείες να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά τους συνδικάτα, στην προσπάθεια για στήσιμο επιτροπών και σωματείων.
Στην επιχείρηση «ΠΑΚΟ» 
Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, το Εργατικό Κέντρο είναι αποφασισμένο να δώσει το επόμενο διάστημα συνέχεια, αξιοποιώντας την πληρέστερη εικόνα που απέκτησε για τα προβλήματα των εργαζομένων, καλύτερα προετοιμασμένο να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Το «τοπίο» στους εργασιακούς χώρους στους οποίους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή του συνόλου των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις, «λύνοντας τα χέρια» των εργοδοτών να εντείνουν την εκμετάλλευση. Εργαζόμενοι «πολλών ταχυτήτων» που διαχωρίζονται σε «παλιούς» και «νέους», προσλήψεις που γίνονται από το 2012 και μέχρι σήμερα με το βασικό μισθό των 586 ευρώ μεικτά (511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών), μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα, είναι ο κοινός παρονομαστής στον οποίο έχει οδηγήσει η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις. Συνθήκες εντατικοποίησης, με υπερωρίες, νυχτερινά και δουλειά τις Κυριακές, επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Οπως κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο, η εντατικοποίηση είναι υπεύθυνη για τα εργατικά «ατυχήματα», καθώς μέσα στους τελευταίους επτά μήνες έχουν δηλωθεί οχτώ, το ένα από τα οποία ήταν θανατηφόρο, χωρίς να είναι γνωστό πόσα έχουν κρυφτεί «κάτω από το χαλί». Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται επίσης «κρούσματα» απλήρωτης εργασίας, συστηματικών και πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Το πρόγραμμα περιοδειών υλοποιήθηκε παρά την προσπάθεια των εκπροσώπων της εργοδοσίας να θέσουν εμπόδια στην επικοινωνία του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων με τους εργαζόμενους. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών ανάγκασε την εργοδοσία να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα σε μια σειρά περιπτώσεις οι πόρτες των επιχειρήσεων να ανοίξουν για πρώτη φορά, με τα σωματεία να στέλνουν μήνυμα στους εργαζόμενους πως δεν υπάρχει «άβατο» στην προσπάθειά τους να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους.
Στο επίκεντρο η ανάγκη για οργάνωση και αγώνα
Στους χώρους των εργοστασίων όπου οι εργάτες κάνουν το διάλειμμά τους, στην πύλη της ΛΑΡΚΟ κατά την αλλαγή της βάρδιας, στους χώρους της παραγωγής, τα κλιμάκια των συνδικαλιστών έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπενθύμισαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδότες και τις απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Ενημέρωσαν για τα νέα σχέδια επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέσα από τις αξιώσεις που διατυπώνουν ο ΣΕΒ και όλα τα αστικά επιτελεία. Μίλησαν στους εργαζόμενους για την πρόταση νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, που έχει τη στήριξη περισσότερων από 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά έχει καταχωνιαστεί στα «συρτάρια» της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επαναφέρει με νόμο όσα με τον ίδιο τρόπο καταργήθηκαν. Κάλεσαν τους συναδέλφους τους να αναλογιστούν πως το μεγαλύτερο από όλα τα «σκάνδαλα» είναι η μείωση του κατώτερου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ, που γέμισε και συνεχίζει να γεμίζει τις τσέπες των εργοδοτών, κάνοντας πάμφθηνους τους εργάτες και αυξάνοντας τα κέρδη τους. Απέναντι στη σημερινή κατάσταση, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία υπογράμμισαν πως ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των εργαζομένων και ο αγώνας για το μισθό, τα ωράρια, τις συνθήκες δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους προσπάθησαν και βρήκαν τρόπους, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της εργοδοσίας, να μεταφέρουν την πραγματικότητα που ζουν και τις σκέψεις τους για αυτή. Μίλησαν για την κοροϊδία της επιχείρησης, που επέβαλε μειώσεις σε παλιότερους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή μοίρασε ελάχιστα ψίχουλα, τα οποία βάφτισε «αυξήσεις», στους πιο άθλια αμειβόμενους νέους εργαζόμενους. Εξέφρασαν τη διάθεσή τους να πάρουν κι οι ίδιοι μέρος στον αγώνα, παράλληλα με τους δισταγμούς, τους φόβους και τις απορίες τους για το ποιος θα βρεθεί στο πλάι τους για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και τα «αντίποινα» της εργοδοσίας.
Δίνοντας συνέχεια στη δραστηριότητα αυτή, επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία έχουν αποφασίσει να συζητήσουν το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Με τη βοήθεια του Εργατικού Κέντρου επιδιώκουν να επεξεργαστούν σχέδια Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως την απληρωσιά, τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς τη δουλειά με δικά τους μέσα, τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Κυριακής 18 Μάρτη 2018.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας  την Κυριακή 18  Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων  του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στην πλατεία Διάκου μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου  πραγματοποιεί την  Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης :

1.   Διοικητικός Απολογισμός του 2017
2.   Οικονομικός Απολογισμός του 2017
3.   Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής για το οικονομικό έτος 2017
4.   Προϋπολογισμός 2018
5.   Προγραμματισμός Δράσης για το 2018
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.