Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 10:00 π.μ., στην Πλ. Ελευθερίας

 





Ημερομηνία: 14/12/2021

Αρ.  Πρωτ.:29/2021

 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ                                

ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                    

ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αριθμός εγγραφής στο βιβλίο επαγγελματικών σωματείων 288/36

email: soemid.ft@gmail.com

ΛΑΜΙΑ – ΛΕΩΣΘΕΝΟΥΣ 9 – 1ος Όροφος

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ- ergatikokentrolamias.blogspot.com         

Τ.Κ.: 35100

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 10:00 π.μ., στην Πλ. Ελευθερίας

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

         Με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού εν όψει, κορυφώνεται η σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προηγήθηκε, συμπληρώνεται ο νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη και κάνει σαφές σε όλους τους εργαζόμενους ότι ο μόνος δρόμος για ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής των βάρβαρων σχεδίων τους.

Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει περαιτέρω περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Πρόνοια, αύξηση φόρων στα λαϊκά στρώματα, ενώ από την άλλη πλευρά φέρνει μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των λίγων με αποτέλεσμα μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους να προέρχονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους και το 95% των φόρων τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός.

Στη Υγεία και μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έλλειψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της από την κυβέρνηση, έρχεται να περικόψει άλλα 348εκ ευρώ αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η ζωή μας έρχεται σε τελευταία μοίρα όταν απουσιάζει το κέρδος.

Ειδικά στον χώρο του εμπορίου οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πόσο στο ζύγι μπήκανε τα ζητήματα κέρδος από την μια και προστασία της υγείας από την άλλη, φυσικά γέρνοντας συντριπτικά τη ζυγαριά προς την μεριά του πρώτου, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές συναδέλφων χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός «υπευθύνου».

Σαν να μην έφτανε η παντελής έλλειψη προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στο εμπόριο, έρχεται η εντατικοποίηση της εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες, η ανυπόφορη πίεση στους πωλητές-ριες να πιαστούν οι στόχοι που βάζουν οι επιχειρήσεις, σπαστό ωράριο που μας κρατάει όλη μέρα όμηρους στα καταστήματα, η συνεχής εργασία χωρίς ρεπό ακόμη και για 20 -25 ημέρες με πρόσχημα πότε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, πότε την Black Friday, πότε τη λευκή νύχτα και τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όλα τα παραπάνω έρχονται να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο ότι πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν σύγχρονο και ανταγωνιστικό.

Τα προβλήματα όμως για μας τους εργαζόμενους δε σταματούν εκεί. Άδειες που δε δίνονται, μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων (είτε επιστροφή στον εργοδότη μετά την εικονική καταβολή του), κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι μερικά ακόμη «εργαλεία» που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να μας εκμεταλλεύονται. Από την άλλη, η ακρίβεια σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζει καθιστώντας αδύνατη την διαβίωση του εργαζόμενου και της οικογένειας του.

Λύση και διέξοδος είναι οι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς , κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μείωση της φορολογίας και κατάργηση των βάρβαρων χαρατσιών, σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας.

Είναι η ώρα να πάρουμε οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια μας και να ανατρέψουμε στην πράξη τα σχέδια τους ,διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασία με μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες αυξημένες λαϊκές ανάγκες

Διεκδικούμε:

· Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

· Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.

· Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση-Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

· Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

· Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

· Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

· Επαναφορά της Κυριακής αργίας.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

· Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

· Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην πόλη μας και ένταξη του σε πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του 4ου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

· Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.

 

Όλοι στη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 10:00 π.μ., στην Πλ. Ελευθερίας

 

Το Δ.Σ.

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.