Κυβέρνηση και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ υπεύθυνοι για το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας Καταγγέλλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Διοίκηση και την Διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ ως τους κυρίους υπευθύνους για το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχαμε χθες στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ  στην Λάρυμνα και τον σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου που νοσηλεύετε στο ΚΑΤ.

Εδώ και χρόνια οι διορισμένες διοικήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει το εργοστάσιο στην μοίρα του, λίγο νοιάζονται για την ζωή του εργαζόμενου, αυτό που τους νοιάζει είναι το κέρδος.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα επιτρέπει στους εργολάβους να χρησιμοποιούν και ανασφαλίστους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο.

Τους εργολάβους  αυτοί τους έβαλαν στην ΛΑΡΚΟ, δική τους ευθύνη είναι να προστατέψουν τους εργαζόμενους, τα επιχειρήματα τους ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ήταν του εργολάβου, είναι λόγια του αέρα. Γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους που απολύθηκαν, φοβούνται την ανάπτυξη  αγώνων των εργαζομένων μέσα από  το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, και σε συνεργασία με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό  επιδιώκουν να  τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, θέλουν να επιβάλλουν κλίμα «φόβου  και σιγή ασυρμάτου» για να περάσουν τα αντεργατικά του σχέδια για το μέλλον και την πορεία της ΛΑΡΚΟ.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής τους και της στρατηγικής τους μας επιβεβαιώνουν,  γιατί έχουμε  θύματα εργαζόμενους.

Κυβέρνηση και Διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο συνάδελφο και στην οικογένεια του αλλά και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα. Να γυρίζουμε στα σπίτια μας ακέραιοι, να είμαστε ασφαλισμένοι, να πληρωνόμαστε την ώρα που πρέπει και με μισθούς που να μπορούν καλύψουν τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων που παράγουν αυτόν τον πλούτο, το νικέλιο, που το παίρνουν τζάμπα οι πολυεθνικές και θησαυρίζουν.

Διεκδικούμε:

ü Ανάκληση των απολύσεων, ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων που εργάζονται στο σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών στην ίδια την ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
ü Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
ü Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
ü Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
ü Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
ü Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να προστατέψουν με τον αγώνα τους το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία. Από την κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ να μην περιμένουν καμία βελτίωση συνθηκών εργασίας. Αυτοί με την πολιτική τους είναι φυσικά και ηθικά αυτουργοί του διαρκούς εγκλήματος.

Καλούμε τα Συνδικάτα και τους φορείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να δώσουν αγωνιστικό παρόν την Τρίτη 29 Αυγούστου και ώρα 5.30 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.